top of page

Bruno cu capul spart

2 februarie, miercuri, 2022

Am fost chemați de oameni. Luăm un câine rănit în luptă de alți câini. Nu o luptă organizată, ci o bătaie între câini, cum sunt zilnic la Pata Rât. Dar, mai întâi, nu scăpăm de Jack (foto), pe care-l salutăm de fiecare dată când ajungem aici. Petrecem mult timp cu Jack, din vinovăție: e un câine bătrân, cu oasele bolnave. N-ar trebui să stea în frig, dar n-avem ce să facem. Odată cu sterilizarea, l-am ținut la cabinet câteva zile bune și i-am făcut tratamente de întreținere.

Pe câinele pentru care ne-au chemat acum îl cheamă Bruno și-i țâșnește sânge din cap la cea mai fină apăsare. Îi curgea și din alte părți, da’ nu așa mult. La hurducatul în mașină și apoi la cabinet e fost bun și blând ca un pui de găină, noi mai să jurăm c-o să muște dacă-l doare așa tare și-apoi, măcar din ochi, e aproape amstaff. Ce aflăm e o surpriză nemaivăzută.


Medic veterinar este la Pata Rât, dar vine numai pentru porci și numai cu bani. Așa ne-au povestit oamenii. Cine știe, poate el, în virtutea școlii absolvite, jurământului făcut și a celor șapte ani de-acasă, s-o fi interesat și de câini, dar n-au vrut oamenii să ne zică. E un domn respectabil altfel, are cabinet în city, operează fără mănuși, bonetă sau alte prostii și-i învață pe tineri să facă exact la fel, am văzut noi poze. Dar nu despre asta-i vorba. Nici n-am coborât din mașină, că oamenii au și apărut cu câinele rănit în brațe, nu ne-au lăsat pe noi să-l ridicăm, nici să-l cărăm și au insistat mult să nu ne murdărim cu sânge. Pe câine îl cheamă Bruno și-i țâșnea sânge din cap la cea mai fină apăsare. Îi curgea și din alte părți, da’ nu așa mult. La hurducatul în mașină și apoi la cabinet a fost bun și blând ca un pui de găină, noi mai să jurăm c-o să muște dacă-l doare așa tare și-apoi, măcar din ochi, e aproape amstaff. El nu și nu, mămăligă generală. Dar nu despre asta-i vorba. La cabinet, doctorițele n-au știut de unde să-l apuce, că e ciuruit pe toate părțile, slăbit și slăbănog. Echipa de teren (vorba vine, suntem șase în total, «echipa de teren» e două femei cu lumbago) s-a apucat să sune din om în om, după datele din RECS, ca să înțelegem corect drumul câinelui. Ei, da, câinele are cip și e înregistrat regulamentar. Mai mult, fiind din rasă «periculoasă», are și adeverință de periculos, dată, exact cum zice legea, de Asociația Chinologică Română. Documentul oficial are greșeli de scriere - chiar numele rasei e scris greșit - ca orice document oficial din România. Dar e semnat și ștampilat de specialiști, tot ca la noi. Dar nu despre asta-i vorba.

Ce am aflat, refăcând drumul câinelui și citind actele, negru pe alb. Că despre asta-i vorba: Proprietarii, doi la număr, oameni mai mult decât simpli, s-au străduit să facă tot ce spune legea și au toate actele obligatorii. Câinele a trecut prin mâna a cel puțin patru veterinari, trei bărbați și o femeie. Plus doi chinologi, în total șase profesioniști. Nici unul nu a amintit, explicat, bâiguit ceva despre sterilizare, obligatorie prin lege pentru câinii ca Bruno, ca și pentru aproape toți câinii din România. După cum vedeți în poză, adeverința tipizată de la AChR nici măcar nu conține vreo rubrică despre asta, deci ignoranța și ignorarea sunt generale. Dar bine că are câinele din logo joben, ne-am liniștit. Despre ce mai e vorba și scriem asta ca să știți și ca să ne mai trezim. Cu scop informativ, fără scop moralizator, că știu bine oamenii care-i morala, doar că nu-i duce caracterul:

VETERINARII CARE AU ȘTIUT. Bruno a fost un câine de luptă. Fără sesizări făcute de măcar unul din cei patru veterinari, prinde orbu’, scoate-i ochii. VETERINARII CARE AU FĂCUT. Veterinari care tratează și cos la loc câini de luptă, adesea știind că ei vor fi folosiți la lupte din nou, sunt peste tot, și la Cluj avem. Treaba e bănoasă rău; tocmai fiindcă e la mijloc infracțiunea, veterinarul încasează gros, uneori în mii de euro. (Da, cu bon, hahaha.) La cabinet, treaba se face dimineața devreme sau seara târziu și în weekend-uri, adică în marginile programului. Cu cât e infractorul mai infractor, cu atât coaserea și tratarea rănilor se mai face și direct la om acasă. Și abia acum, morala: toți neterminații ăștia care țin profesia veterinară în secolul trecut se vor împuțina când fiecare medic zdravăn la cap și la inimă va face tot ce spune legea să facem, în litera și mai ales în spiritul ei. Apoi încă ceva, câte puțin, cât poate. Și poate mult: sesizare la poliție, adică un telefon. Refuzul de a trata în absența poliției. Refuzul de a externa pacientul. Notații clare în RECS despre starea pacientului, pentru medicul următor, care, poate, va avea mai mult curaj. Orice idee îți vine ca să fii mai om și să stai mai drept. Atunci se va împuțina și răul câinilor și nu când mergem noi să tratăm o picătură dintr-o mare de rău, punând poze aici despre asta.

Epilog. Bruno e stabil, dar în mare pericol de septicemie. Estimăm că, dacă îl vom putea salva, va rămâne internat cel puțin două săptămâni. Vă mulțumim dacă donați pentru el și pentru noi, avem, toți, mare nevoie. (Notă pentru noi înșine: să nu uităm să scriem AChR. Și ăstora? Când?) Donați cu #Pago recurent, chiar și numai 5 lei: https://doneaza.pago.ro/tac-social Teaming - 1 euro/lună: www.teaming.net/tac PayPal: tinyurl.com/paypalTAC tinyurl.com/paypal-linda-pata-rat IBAN la banca Transilvania: asociația Transylvania Animal Care RO 42 BTRL RON CRT 0305 8496 01 RO 89 BTRL EUR CRT 0305 8496 01



0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page